Linkbuilden

Linkbuilden is een van de meeste effectieve strategieën om de nummer 1 positie in Google te veroveren. De zoekmachine neemt een website zonder sterke links namelijk nauwelijks serieus. In de praktijk bepalen backlinks de ranking van je website voor maar liefst de helft. Wil je jouw kans op online succes niet halveren, zul je je dus met linkbuilden bezig moeten houden.

Dat is overigens geen straf, want linkbuilding is een fascinerend vakgebied dat ons veel leert over de mechanismen achter de zoekmachine. Voor de leek is het echter lastige materie, die pas na meerdere jaren ervaring volledig begrijpelijk wordt. We beginnen daarom bij de basis en leggen hieronder op heldere wijze uit hoe linkbuilden werkt.

linkbuilden

Hoe werkt linkbuilden?

Over wat linkbuilden precies is, bestaat namelijk de nodige onduidelijkheid. Letterlijk vertaald gaat het om het ‘bouwen’ van links, oftewel het aanbrengen ervan op websites. Deze links, van de ene pagina op internet naar de andere, worden ook wel backlinks genoemd.

Maar waarom zouden we deze links eigenlijk willen aanleggen?

Hier kunnen twee redenen voor zijn.

Verwijzing naar relevante informatie

De eerste reden ligt voor de hand: we willen iemand anders middels de link doorverwijzen naar een relevante of interessante pagina. Zo verwijst de webdesign link in het menu bovenaan deze site naar een pagina die de laatste ontwikkelingen op het gebied van webdesign bespreekt. Dit helpt bezoekers van onze website om snel de informatie te vinden waar ze naar op zoek zijn.

Versterking van positie in de zoekresultaten

De tweede reden is ontstaan uit de eerste. Doordat links bezoekers van oudsher doorverwijzen naar interessante informatie, gebruikt Google ze als een indicator voor de kwaliteit van een website. De redenatie is simpel: hoe meer mensen anderen tippen over een website, hoe groter de kans dat deze site een hoge nieuwswaarde heeft. En dus beloont de zoekmachine zo’n site met een betere positie in de zoekresultaten.

Een voorbeeld van linkbuilden in de praktijk

Omdat linkbuilden de potentie heeft om de ranking van een website flink te verbeteren, wordt deze methode steeds vaker door webmasters ingezet. Helaas gebeurt dit echter lang niet altijd op de juiste manier. Google heeft namelijk honderden manieren om manipulatie van het algoritme te detecteren, waardoor het zelf opbouwen van een linkprofiel schadelijke gevolgen kan hebben.

Laten we dit illustreren met een voorbeeld.

Deze website gaat over webdesign en gerelateerde onderwerpen zoals online marketing en ICT. Het is daarom logisch als deze sites backlinks heeft op websites met vergelijkbare thema’s. De webmasters van deze sites zien de content van VW Design dan als een waardevolle aanvulling op hun eigen informatie. Voor Google zijn deze backlinks het signaal dat de artikelen op VW Design door lezers worden gewaardeerd. Het gevolg is een hogere positie in de zoekmachine.

Het verhaal wordt anders wanneer de links naar VW Design van andersoortige sites afkomstig zijn. Backlinks van een bakkerij, een juwelier of een makelaar zijn al snel verdacht. Wat hebben deze sites immers met webdesign te maken?

links

Manipulatie van zoekresultaten wordt bestraft

Natuurlijk is het niet erg als een backlink een keer een ogenschijnlijk lage relevantie heeft. Maar wanneer hier opvallend vaak sprake van is, ziet Google dit als een teken dat je de zoekresultaten probeert te manipuleren. Je kunt vrienden en familieleden bijvoorbeeld massaal vragen om links te plaatsen op hun websites, om zo met je eigen site hoger in de zoekresultaten te scoren. En dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Google heeft één leidraad en dat is kwaliteit voor de eindgebruiker. Iemand die met Google zoekt, moet zo snel mogelijk de informatie vinden die hij zoekt. Op het moment dat jij met een dubieuze linkbuilding strategie de toppositie bezet, sta je deze missie in de weg. De techgigant bestraft overduidelijke manipulatie daarom met een lagere positie. In dat geval werkt linkbuilden dus niet voor je, maar tegen je.

Gratis linkbuilden

Dankzij de mogelijke risico’s is linkbuilden een klus voor specialisten. Deze brengen echter tarieven voor hun diensten in rekening en die zijn niet voor elk startend bedrijf te betalen. Zelf gratis linkbuilden is voor sommige mensen daarom het enige alternatief.

Na het lezen van bovenstaand voorbeeld weet je dat relevantie een belangrijk criterium is. Enigszins ontmoedigend is het misschien om te weten dat er nog honderden andere van dit soort criteria zijn. Het algoritme van Google is speciaal ontwikkeld om manipulatie te detecteren en neemt talloze aspecten mee in de beoordeling.

Als beginnende linkbuilder is het onmogelijk om al deze facetten tot in je vingertoppen te beheersen. De kans is daarom altijd aanwezig dat je een fout maakt. Als je echter niet de mogelijkheid hebt om een linkbuilding specialist in te huren, heb je geen andere keuze. Van fouten leer je en als je enigszins logisch nadenkt, kun je zelf ook een prima basis leggen.

Gratis link toevoegen zonder teruglink

Een klein decennium geleden genoot linkbuilden bekendheid vanwege de vele linkuitwisselingsprogramma’s. Dit is een concept waarbij verschillende websites naar elkaar linken, om zo hun eigen linkprofiel gratis en op gemakkelijke wijze uit te breiden.

Maar je raadt het al: deze linkprogramma’s vielen door de mand dankzij een gebrek aan onderlinge relevantie. Na een update van het algoritme zagen talloze websites hun rankings hierdoor plotsklaps in elkaar zakken. Dat is natuurlijk een ramp wanneer je bedrijf leads en omzet genereert via de website.

Hoewel linkuitwisseling tegenwoordig nog altijd wordt bedreven door nietsvermoedende webmasters, is een link plaatsen zonder teruglink vaak een beter idee. Wanneer de link niet wederkerig is, heeft Google immers minder reden om aan te nemen dat er manipulatie in het spel is.

Er zijn genoeg voorbeelden van sites waar je gratis links kunt toevoegen, zonder dat je een teruglink hoeft te plaatsen. Maar let op: niet zelden gaat het om websites met een spammy karakter. Als Google de inhoud van een site laag inschat, zal een link op diezelfde site jouw zoekpositie niet positief, maar negatief beïnvloeden. Zomaar backlinks plaatsen op willekeurige websites heeft dan ook weinig zin.

Gratis links aanmelden op fora en blogs

Een betere tactiek is om websites uit te zoeken die aantoonbaar beschikken over een goede reputatie. Dit kunnen bijvoorbeeld gerespecteerde blogs of fora zijn in het vakgebied waar jouw bedrijf actief is. Een backlink op zo’n website maakt aan Google duidelijk dat jouw site serieus genomen dient te worden.

Wat je bijvoorbeeld kunt doen, is jezelf aanmelden op een forum en in berichten naar je website verwijzen wanneer dat relevant is. Wees hier echter zeer voorzichtig mee, want forumleden detecteren linkbuilding vaak nog beter dan Google. Iemand die overduidelijk zijn eigen site aanprijst, kan rekenen op een verwijdering van zijn bericht en soms zelfs een verbanning van het forum.

Gelukkig is gratis linkbuilden wel degelijk mogelijk. Maar mede omdat het op zo’n natuurlijke wijze moet gebeuren, is het een kwestie van de lange adem. En het blijft lastig om backlinks te bouwen op websites met een enorme reputatie. De webmasters hiervan kunnen soms namelijk geld vragen voor zo’n felbegeerd plekje op hun website.

blog

De ideale strategie om te linkbuilden

Zoals gezegd zijn backlinks voor minstens de helft verantwoordelijk voor de positie van je website in de zoekresultaten. Ruwweg gezegd is content verantwoordelijk voor de andere helft. Tegenwoordig is content namelijk belangrijker dan ooit en is het met name de wisselwerking met links die het verschil maakt.

Want denk er maar eens over na: goede content leidt automatisch tot backlinks. Als jij een geweldig artikel schrijft, bestaat de kans dat het viral gaat en dat honderden mensen naar het artikel linken. Een betere en meer organische vorm van linkbuilden bestaat er simpelweg niet. Dit is precies hoe Google zijn systeem van ranking boost van origine heeft bedoeld.

Je kunt je tijd daarom besteden aan het opbouwen van een groot linkprofiel, maar veel effectiever is het om regelmatig content van goede kwaliteit te publiceren. Zo sla je twee vliegen in één klap. Google waardeert je website hoog om de goede inhoud én je genereert automatisch natuurlijke backlinks die je positie in de zoekmachine nog verder doen stijgen.

Ook de felbegeerde linkplaatsen op de beste sites in je vakgebied, komen zo ineens binnen je handbereik. Want als jij over een relevant onderwerp simpelweg het beste artikel op internet schrijft, is de kans groot dat een autoritatieve site hiernaar wil linken. Die site heeft er immers ook baat bij om zijn lezers van de best mogelijke informatie te voorzien. Net zoals Google dat heeft!

Lees meer op : Wat is het geheim van Linkbuilden? Linkbuilding anno 2017! | Webton

De wisselwerking tussen content en backlinks

De beste moderne linkbuilding strategie is dan ook simpel: creëer content van de hoogst mogelijke kwaliteit. Verricht zelf onderzoek en kom met nieuwe feiten die nog nergens anders op internet worden vermeld. Voorzie je content van prachtige afbeeldingen en verwerk regelmatig interne en externe links om de navigatie voor lezers nog makkelijker te maken.

Het verwerken van interne en externe links draagt bovendien ook nog eens bij aan je linkbuilding inspanningen. Interne links versturen namelijk link juice van de bronpagina naar de pagina waarnaar je linkt. En externe links naar een autoritatieve website vertellen Google dat je eigen website ook waarde hecht aan autoriteit en kwaliteit. Allemaal zaken die goed zijn voor je imago en zoekpositie.

content

Deze tool maakt linkbuilden makkelijker

Is je content al helemaal in orde en heb je nog steeds niet die gedroomde nummer 1 positie te pakken? Dan kan het absoluut de moeite lonen om te linkbuilden.

Het ontplooien van een gedegen linkbuilding strategie is echter een flink karwei. Er zijn immers talloze websites waar je backlinks op zou willen hebben. Het vinden en succesvol benaderen van deze sites vergt veel tijd en moeite.

Gelukkig zijn er tools die dit proces van linkbuilden automatiseren. Een bekende linkbuilding tool is bijvoorbeeld SEMrush. Deze tool verschaft je meer inzicht in de links naar je eigen site met de handige website backlink checker tool.

Daarnaast kun je met één druk op de knop zien welke pagina’s van concurrerende websites het meeste organische bezoekersverkeer genereren. Hierna kun je eenvoudig controleren welke backlinks aan de basis van dit succes liggen. Hierdoor leer je zelf beter te linkbuilden.

Linkbuilden uitbesteden aan specialist

Net zoals veel andere tools, is SEMrush geen gereedschap voor beginners. Vaak zijn dit soort tools niet alleen gericht op linkbuilden, maar bevatten ze ook andere functionaliteiten op het gebied van SEO. Hierdoor zijn ze ook bruikbaar voor technieken zoals zoekmachine marketing en zoekmachine optimalisatie.

Ook het linkbuildinggedeelte van deze tools zit vaak vrij complex in elkaar. Alleen een geoefend oog weet wat alle genoemde begrippen betekenen en is in staat om dit te vertalen naar een optimale strategie.

Wij adviseren je daarom linkbuilden bij voorkeur uit te besteden aan een specialist, in plaats van zelf aan de slag te gaan. Want zoals je eerder in dit artikel hebt kunnen lezen, kunnen linkbuildingblunders flinke consequenties hebben…

Welk linkbuilding pakket?

Heb je de knoop doorgehakt en wil je linkbuilden uitbesteden? Dan is het alleen nog de vraag voor welk bureau en welk pakket je kiest. Ga in elk geval voor een bureau dat geen onrealistische claims maakt. Bureaus die nummer 1 posities beloven tegen een stuntprijs, maken gebruik van dubieuze methoden die Google vroeg of laat afstraft.

De beste partij is meestal een bureau dat al jarenlang met succes linkbuilding verzorgt voor tal van bedrijven. Zo’n bedrijf heeft bewezen te weten wat linkbuilden inhoudt en mogelijke risico’s te minimaliseren. Kies voor een pakket dat het beste aansluit op de grootte van zowel jouw organisatie als de concurrentie. Hoe groter de concurrentie, hoe meer backlinks je nodig hebt. Succes!

Reageren is niet mogelijk