Linkbuilding

Linkbuilding: het is nog altijd een van de belangrijkste ingrediënten om hoog in Google te komen. Sterker nog, het bepaalt de positie van een website in de zoekresultaten voor maar liefst 50%. Wie tegenwoordig niet aan linkbuilding doet, laat dus een enorme kans liggen om online succes te boeken.

Zoals geldt voor veel dingen die grootste resultaten garanderen, geldt ook voor linkbuilden dat het niet altijd eenvoudig is. Google controleert streng op dubieuze linkbuilding praktijken en bestraft betrapte websites met een forse daling in de zoekmachine. In dit artikel leggen we uit met welke zaken je rekening moet houden en waarom uitbesteden soms een goed idee kan zijn.

linkbuilding

Wat is linkbuilding? De betekenis

Voordat we dieper ingaan op de materie, is het goed om eerst een antwoord te geven op deze veelgestelde vraag: ‘Wat is linkbuilding?’. Gezien de naam ligt de betekenis enigszins voor de hand.

Vrij vertaald is linkbuilding ‘links bouwen’. De links worden aangelegd naar een website of webpagina, om deze zo hoger te laten ranken in de zoekmachine. In dat geval worden het backlinks genoemd. De links kunnen worden geplaatst op de site zelf (interne links) of op een andere website (externe links).

Google ziet backlinks als een belangrijk signaal voor zowel de autoriteit als inhoudelijke meerwaarde van een website. Als honderden mensen een site in de vorm van een link bij anderen aanbevelen, moet het bijna wel een relevante bron van informatie zijn. De zoekmachine geeft dit soort sites daarom een flinke boost in de zoekresultaten.

Waar Google niet vanuit gaat, is dat het de webmaster zelf is die de links naar zijn website heeft aangelegd om zo hoger te ranken. Dit is immers manipulatie van de zoekmachine en dat is in principe niet toegestaan.

Toch is dit een enigszins grijs gebied. Als webmaster mag je best eens een link naar je eigen site plaatsen, als het bijvoorbeeld een waardevolle toevoeging is aan content op een andere betrouwbare website. Wanneer de link echter compleet irrelevant is, ziet Google het als een vorm van manipulatie.

Voorbeeld van linkbuilding

Laten we een voorbeeld van linkbuilding geven om bovenstaand verhaal te verduidelijken. Stel dat jij een fietsspeciaalzaak hebt. Op de website van je bedrijf plaats je een backlink naar de site van de snackbar van je neef. Omgekeerd doet hij op zijn site hetzelfde naar jou.

Het lijkt voor jullie beiden een gunstige situatie, want allebei hebben jullie er een backlink bij. Google ziet dit echter anders. Een fietsenzaak en een snackbar hebben inhoudelijk niets met elkaar te maken, dus de links ontberen enige vorm van relevantie.

In dat geval gaan de alarmbellen van de zoekmachine rinkelen. Het algoritme controleert of je nog meer links op je website hebt met een lage relevantie. Hanteer je al jaren een dubieuze linkbuilding strategie? Dan is het onvermijdelijk dat Google hier vroeg of laat achter komt.

Het gevolg: je website wordt bestraft vanwege irrelevante inhoud en keldert in de zoekresultaten. Het tegenovergestelde van wat je wilde bereiken!

linkpartners

Beter is het om daarom voor de gulden middenweg te kiezen. De website van je fietsspeciaalzaak kan bijvoorbeeld prima linken naar een website over fietsonderdelen. Ook een blog met leuke fietsroutes is in potentie een prima linkpartner.

Ondanks de risico’s is linkbuilding nog altijd een enorm effectieve manier om hoog in Google te komen. Wie alleen links plaatst op kwalitatief hoogwaardige websites en relevantie hoog in het vaandel draagt, loopt nauwelijks kans om bestraft te worden.

Zolang een backlink van toegevoegde waarde is voor een gebruiker (door deze bijvoorbeeld te verwijzen naar relevante aanvullende informatie over een bepaald onderwerp), is Google de laatste die bezwaar aantekent.

Wat is SEO en wat heeft het te maken met linkbuilding?

Linkbuilding is een vorm van SEO, voluit ook wel bekend als Search Engine Optimization, zoekmachine optimalisatie of zoekmachine marketing. SEO is het optimaliseren van een website om de vindbaarheid in de zoekmachine zoveel mogelijk te verhogen. Naast linkbuilding zijn hier tal van andere methoden voor, maar linkbuilden is nog altijd verreweg een van de meest effectieve.

Gratis linkbuilding en SEO: zelf doen

Het beeld dat we hierboven schetsen van linkbuilding is enigszins gesimplificeerd. Want hoewel de relevantie van een link een zeer belangrijke factor is, zijn er werkelijk honderden factoren die door het algoritme van Google worden beoordeeld.

Net zo belangrijk als de inhoudelijke relevantie van een backlink, is bijvoorbeeld ook de site waarop deze staat. Heeft jouw website een link op een site met een slechte reputatie? Dan zal de link niet positief, maar negatief afstralen op jouw site. Het spreekwoord ‘Waar je mee omgaat, word je mee besmet’, is hier dan ook zeker op van toepassing.

Ook de anchor text, het leesbare gedeelte van een hyperlink, speelt een belangrijke rol in de effectiviteit van je linkbuilding inspanningen. Wanneer de links naar een website altijd dezelfde anchor text hebben, vindt Google dit al snel verdacht. In een organisch linkprofiel zit namelijk een natuurlijke variatie.

En naast deze voorbeelden, spelen nog talloze andere factoren een rol…

Gratis backlinks plaatsen zonder tegenlink

Het plaatsen van backlinks is dan ook een vak apart. Je moet immers precies weten welke aspecten Google controleert, voordat je een link kunt plaatsen die het gewenste resultaat oplevert. Inmiddels zijn er daarom vele linkbuilding bureaus actief, die gespecialiseerd zijn in de materie.

Beschik je echter niet over het budget om een dergelijk bureau in te huren? Dan is zelf gratis backlinks plaatsen je enige optie. Dan rest alleen nog de vraag aan welke websites je de links moet toevoegen.

Bij een snelle zoektocht, lijkt dat niet al te moeilijk. In een poging om de zoekmachine te misleiden, zijn er namelijk talloze websites opgericht die als gratis linkplatform worden ingezet. Deze websites bevatten nauwelijks content of alleen inhoud van zeer lage kwaliteit. Het is zeer makkelijk om een link toe te voegen aan een van deze sites. Bijkomend voordeel: het plaatsen van een tegenlink of teruglink is lang niet altijd vereist.

Uiteindelijk werkt deze strategie natuurlijk averechts, want dit soort sites voldoet niet aan de criteria van Google. Hierdoor vallen ze vaak al snel door de mand.

Gratis link toevoegen aan blog zonder te betalen

Een andere optie is daarom om je link toe te voegen als onderdeel van een reactie onder een blogbericht. Zo heb je controle over de kwaliteit van de website en garandeer je ook zelf de relevantie. Helaas gaat het in blog- en forumreacties vaak om nofollow links. Deze worden door de zoekmachine niet gevolgd en hebben vanuit linkbuilding perspectief dus geen enkele waarde.

Zo zie je maar: gratis linkbuilding bedrijven is bepaald niet makkelijk. Het is nauwelijks mogelijk om zonder te betalen een backlink te krijgen op een hoog aangeschreven website, tenzij je content kunt bieden van extreem hoge kwaliteit. Maar dit geldt niet voor de meeste bedrijfswebsites.

De beste linkbuilding tips in 2017

Wanneer je toch zelf aan de slag wilt met linkbuilding, zijn er een aantal strategieën waarmee je jouw kans op succes flink kunt vergroten. Hieronder geven we een aantal tips die je direct kunt toepassen.

Backlinks kopen of er simpelweg om vragen?

De beste manier om een gratis backlink te scoren, is nog altijd om er simpelweg om te vragen. Maar let op: je website moet wel content hebben die de moeite waard is om naar te linken.

Heb jij zulke content? Dan kun je de webmaster van een bekende, relevante website altijd benaderen met de vraag om een link. Als hij jouw informatie een toegevoegde waarde vindt op zijn eigen content, is de kans aanwezig dat hij bezoekers best op jouw site wil wijzen.

De bekendste websites in elk vakgebied krijgen zoveel backlink verzoeken, dat ze soms kosten voor een link in rekening brengen. In dat geval moet je je goed afvragen of de link je het gevraagde bedrag wel waard is.

In sommige gevallen is backlinks kopen zeer de moeite waard, omdat het je niet alleen een hogere positie in Google, maar ook flink meer bezoekers vanaf de externe website oplevert.

backlinks

Analyseer je website met een backlinks checker

Als je website al enige tijd bestaat, is de kans aanwezig dat deze al over een aantal backlinks beschikt. Deze kun je in kaart brengen met een backlinks checker. Dit is een handige tool die je een overzicht geeft van je huidige linkprofiel.

Zo kun je precies zien van welke websites de links afkomstig zijn en of deze je site kwaad of goed doen. Links op een website van lage kwaliteit beloven niet veel goeds, terwijl backlinks op een autoritatieve website vaak wonderen doen voor je ranking.

Google Search Console is een gratis tool die je kunt gebruiken als effectieve backlink checker. Deze heeft alleen één nadeel: je ziet niet het volledige linkprofiel. Voor een completer overzicht heb je vaak toch een betaalde tool nodig.

Ahrefs is de linkbuilding tool die de beste backlinks checker heeft ingebouwd. Wat je ook wilt weten over je linkprofiel: alle informatie wordt snel en overzichtelijk weergegeven. Een goed alternatief maar iets minder uitgebreid is Majestic, dat met zijn Backlink History Checker vele fans heeft onder SEO-specialisten.

Welke linkbuilding tool gebruiken?

Naast de bovengenoemde namen, zijn er nog vele andere linkbuilding tools die elk zo hun eigen specifieke voordelen bieden. Legendarisch is bijvoorbeeld de Open Site Explorer van Moz, die vergelijkbare functionaliteiten biedt als de tool van Majestic maar net even meer informatie biedt.

Ook Raven Tools heeft een goede reputatie. Dat komt met name door het Link Manager programma, waarmee je makkelijk en snel potentiële linkpartners kunt vinden en geautomatiseerde linkverzoeken kunt versturen.

Linkbuilding via handige websites

Link Research Tools en BuzzStream mogen in deze lijst zeker niet ontbreken. Het voordeel van dit soort tools is dat al je activiteiten zich afspelen via de website. Je hebt dus geen speciale linkbuilding software nodig, maar kunt overal ter wereld inloggen op je account. Zeer praktisch!

Gratis linkbuilding software of betaalde variant kiezen?

Er is tegenwoordig steeds meer gratis linkbuilding software beschikbaar, maar deze is vaak beperkt in zijn functionaliteit. Als je een kleine bedrijfswebsite hebt kun je met gratis tools vaak een eind komen, maar voor meerdere websites met een groot linkprofiel heb je toch echt een betaalde tool nodig.

linkbuilding tools

Linkbuilding en SEO uitbesteden

Zoals je hierboven kunt lezen, is linkbuilding een complexe discipline. Het goed toepassen ervan vereist kennis, maar misschien nog wel belangrijker: ervaring. Zelf gaan linkbuilden zonder dat je weet wat je doet, leidt in veel gevallen onvermijdelijk tot kostbare blunders.

Ervaren linkbuilding bureau de beste keuze

Het inhuren van een ervaren linkbuilding bureau is daarom de beste keuze als je op veilige wijze wilt linkbuilden. Zo’n bedrijf plaatst alleen links op websites met een goede reputatie, zodat Google je eigen site een flinke boost geeft in de zoekresultaten. Daarnaast vermijdt een deskundig bureau riskante tactieken, zodat de kans op een straf vanuit de zoekmachine nagenoeg nihil is.

Kies uit verschillende linkbuilding pakketten

De meeste linkbuilding bureaus bieden je de keuze uit verschillende pakketten. Hoe duurder het pakket, hoe meer backlinks je vaak krijgt. Maar meer is niet altijd beter. Als je site net nieuw is, kan het bijvoorbeeld beter zijn rustig te beginnen. Een opvallend steile groei van het linkprofiel van een beginnende website kan Google namelijk als verdacht zien.

Linkbuilding uitbesteden aan specialist

Wil jij ook linkbuilden voor je bedrijfswebsite en streef je naar een maximaal resultaat? Dan is je linkbuilding uitbesteden aan een specialist altijd de beste optie. VW Design werkt samen met de beste specialisten op het gebied van linkbuilding. Wij adviseren je dan ook graag over de beste keuze op basis van jouw specifieke situatie.

Reageren is niet mogelijk