Website laten maken

Een website is het digitale visitekaartje voor je bedrijf. Dat moet er natuurlijk professioneel en representatief uitzien. Is jouw bedrijfswebsite momenteel verouderd of ontvang je regelmatig klachten van bezoekers? Dan moet een nieuwe website laten maken je eerste prioriteit zijn.

Uiteraard kun je er ook voor kiezen het nieuwe webdesign zelf voor je rekening te nemen. Of het uit te besteden aan een handige medewerker van de ICT-afdeling. Maar laten we eerlijk zijn: dit levert vaak niet hetzelfde resultaat op als bij een professionele website bouwer.

webdesign

Een site ontwerpen is een vak apart en daarom is een website laten maken door een specialist altijd de beste keuze. In deze uitgebreide handleiding vertellen we wat er bij het ontwikkelen van een site zoal komt kijken en met welke zaken je absoluut rekening moet houden.

Website laten maken: waar op letten?

Een website laten maken door een webdesign bureau, doet misschien vermoeden dat je zelf niets meer hoeft te doen. Het tegendeel is echter waar, want het is jouw visie die de sitebouwer moet vertalen naar een professioneel ontwerp.

Het is dan ook zaak vooraf goed na te denken over je gedroomde site. Wat is de stijl van het design? Wat zijn de belangrijkste pagina’s? Hoe navigeert de bezoeker snel via het menu? Welke boodschap wil je communiceren? Een goede website bouwer bespreekt al deze punten met je en vervult hierbij een adviserende en ondersteunende rol.

Naast de elementen die jouw bedrijfswebsite een onderscheidend karakter geven, zijn er ook een aantal kwaliteitseisen waaraan elke moderne site dient te voldoen. Hieronder gaan we nader in op de belangrijkste van deze criteria.

Een mobielvriendelijke website ontwikkelen

Wist je dat meer dan 50% van de websitebezoekers tegenwoordig een mobiel device gebruikt? Denk hierbij bijvoorbeeld aan apparaten zoals tablets, phablets en smartphones. Met name de smartphone is populair, omdat iedereen die altijd bij zich draagt.

Het stijgende mobiele bezoekersverkeer stelt bedrijven met een verouderde website voor problemen. Zo’n site is namelijk niet ontworpen voor het kleine scherm van een mobiele telefoon. Hierdoor kan het ontwerp er op een desktop computer prachtig uitzien, terwijl de site op een smartphone volledig onbruikbaar is.

Het beste voorbeeld zijn afbeeldingen en menu’s. Van een menu dat op groot scherm de volledige paginabreedte in beslag neemt, wordt op een mobiel scherm slechts een klein deel weergegeven. En een plaatje dat er op een monitor prima uitziet, is op een telefoon slechts gedeeltelijk zichtbaar.

Vlot navigeren en prettig surfen wordt hierdoor nagenoeg onmogelijk. Het resultaat? Bezoekers op een mobiel apparaat klikken de site al snel weer weg.

Dat is zonde, want hierdoor loopt een website meer dan de helft van zijn bezoekers mis. En verliest daarmee ook tot wel de helft van potentiële klanten.

Een mobielvriendelijke website laten bouwen is in dat geval de beste oplossing. Hoe je dat doet? Dat lees je hieronder.

mobielvriendelijke website

Een responsive webdesign ontwerpen

Natuurlijk mag de mobielvriendelijkheid van je digitale thuishaven niet ten koste gaan van het ontwerp. Je wilt een website laten maken die er altijd en overal mooi uitziet, of deze nu wordt bezocht vanaf een smartphone of een computer met een enorm 4K scherm.

De oplossing hiervoor is responsive webdesign. Dit is een innovatieve ontwerpmethode waarbij het webdesign zich automatisch aanpast aan het gebruikte schermformaat.

De dimensies van de site liggen niet vast in absolute afmetingen, maar in relatieve percentages. Hierdoor schaalt het ontwerp automatisch naar een optimale weergave voor het scherm dat je gebruikt.

Een groot voordeel van responsive webdesign is de brede toepasbaarheid ervan. Daar waar menig webdesign bureau in het verleden een mobiele variant adviseerde naast de bestaande bedrijfswebsite, heb je nu nog maar één versie nodig die onder alle omstandigheden optimaal functioneert.

Hoewel responsive webdesign in eerste instantie iets duurder is dan normale ontwerpmethoden, verdien je dit geld dus binnen korte tijd terug.

Inmiddels zijn we op een punt aanbeland dat responsive design niet meer een pluspunt, maar een absolute noodzaak is. Wil je een moderne website laten maken waarmee je nog jarenlang vooruit kunt? Kies dan voor een responsive ontwerp.

De kosten van een professionele website

Als de online reputatie van je bedrijf je lief is, mag een professionele website best wat kosten. Voor een professioneel webdesign ben je al snel enkele duizenden euro’s kwijt.

Beschik je niet over een dergelijk budget? Gelukkig zijn er ook goedkopere alternatieven. Vaak wordt er dan gebruik gemaakt van thema’s of templates, waardoor het design van je site iets minder uniek is. Hoe dan ook kun je tegenwoordig tegen een lage kostprijs een mooie website laten maken.

Website laten bouwen: wat is de kostprijs?

De exacte kostprijs hangt voornamelijk af van je specifieke wensen. Als je site vooral dient om je contactgegevens te vermelden, zal de webbouwer weinig uren in rekening brengen. Maar als je complexe modules zoals een bestelsysteem of andere geavanceerde functionaliteiten laat inbouwen, moet je waarschijnlijk dieper in de buidel tasten.

Besef je goed dat je bedrijfswebsite een steeds belangrijker rol speelt in je communicatie naar de buitenwereld. Wil iemand iets over je bedrijf weten? Dan zoekt hij eerst je website op. Ziet deze er niet professioneel uit? Dan straalt dit negatief af op jouw onderneming.

Onthoud daarom: je krijgt maar één kans voor een eerste indruk.

Professionele webshop laten maken

Nog complexer dan een grote website, is een webshop. Dit vereist namelijk talloze extra functionaliteiten.

Denk hierbij onder andere aan het beheren van producten, het stroomlijnen van het bestelproces en het verzorgen van integraties en boekhoudkoppelingen. Maar ook op het gebied van veiligheid en betaalsystemen worden aan webshops hoge eisen gesteld.

Het is dan ook niet verrassend dat een webshop laten maken meer kosten met zich meebrengt.

Er zijn verschillende bureaus die zich specifiek in het bouwen van webwinkels specialiseren. Zo’n partij is vaak in staat een concurrerende offerte uit te brengen, zodat je tegen relatief voordelige tarieven bent verzekerd van een professionele webwinkel.

En vergeet niet: als je winkel eenmaal draait, heb je deze investeringskosten er zo weer uit!

webshop

Goedkoop een website laten maken

Wie geen webwinkel begint en weinig speciale eisen stelt, kan tegenwoordig al vrij goedkoop een website laten maken. Gelukkig is goedkoop lang niet altijd duurkoop, mits je goed vooronderzoek doet en een betrouwbaar webdesign bureau inhuurt.

Er zijn een aantal simpele manieren waarop je geld kunt besparen, zonder dat dit ten koste hoeft te gaan van de kwaliteit van je website. Hieronder bespreken we er een aantal.

Kies voor goedkope website hosting

Wil je een goedkope website laten maken? Bespaar dan niet op de eenmalige ontwikkelkosten, maar bespaar liever op de terugkerende kosten voor de webhosting. Veel bedrijven laten zich afschrikken door de kostprijs van een professioneel responsive webdesign, maar betalen in de loop der jaren een veelvoud van dat bedrag aan hosting.

Hostingkosten worden vaak maandelijks in rekening gebracht en lijken hierdoor laag. Maar wanneer je ze bij elkaar optelt, mondt het aan het eind van de rit uit in een flink bedrag.

Beter kies je daarom voor goedkope webhosting, zodat je meer geld overhoudt om een professionele website te laten bouwen. Breng je site natuurlijk niet bij elke willekeurige hoster onder en zoek online goed naar reviews.

Een goede webhoster hoort nauwelijks downtime te hebben en bied je hosting op snelle servers. Dit laatste is niet alleen goed voor de gebruiksvriendelijkheid van je website, maar helpt ook nog eens als je hoog in Google wilt komen.

Zelf een eigen website bouwen

Een andere methode om geld te besparen, is om zelf je eigen website te bouwen. Dit is een tactiek die we alleen aanraden aan ervaren webdesigners.

En zelfs dan blijft het een risico. Want een succesvolle site is meer dan een modern en strak ontwerp. Het is een doordacht marketingmiddel dat het epicentrum vormt van al je online communicatie-uitingen.

In sommige gevallen kan het echter geen kwaad. Wil je bijvoorbeeld een kleine blog over je hobby beginnen of ben je met je bedrijfje actief naast je gewone baan? Dan is het logisch dat je minder hoge eisen stelt aan je site. In zulke is zelf je eigen website maken geen enkel probleem.

Gratis website laten maken door vrienden of familie

Er is nog een laatste scenario dat we vaak tegenkomen en dat zijn bedrijven die gratis een website laten maken door vrienden, kennissen of familie. Dit raden we sterk af.

Het is natuurlijk leuk, zo’n oom die handig is met computers. Maar wil je echt het online succes van je onderneming van hem laten afhangen? Wij denken van niet.

Naast de overduidelijke kwaliteitsverschillen die je zult ervaren in vergelijking met een professionele website bouwer, mis je ook cruciale updates en ondersteuning. Je kunt immers niet van je oom verwachten dat hij 24/7 voor je klaarstaat bij technische problemen.

Dat kun je wel bij een webdesign bureau.

Wil jij je website alleen gebruiken voor een persoonlijke hobby? Dan is een gratis website laten maken door een kennis een prima optie. Moet je je geld ermee verdienen? Kies dan altijd voor een professionele partij.

Website laten maken door studenten: do or don’t?

Hoewel veel bedrijven van bovenstaande feiten op de hoogte zijn, noopt een beperkt budget ze tot een compromis. Ze besluiten de website daarom niet door vrienden of familie, maar door studenten te laten maken.

Dat klinkt in eerste instantie slim. Want een student Informatica of Webdesign is toch eigenlijk een soort webdesigner in de dop? Was het maar zo simpel!

Een student is niet voor niets… een student. Er staat hem nog een lange weg te wachten voordat hij op het niveau zit van een professionele webdesigner. Webdesign is een ervaringsvak en hierbij geldt dat je het meeste leert van je eigen fouten. En die maken de meeste studenten nog in overvloed.

Webdesign door studenten niet altijd responsive

Webdesign door studenten is weliswaar goedkoop, maar garandeert je van allesbehalve professionele resultaten. De blauwdruk van zo’n design ziet er meestal nog prima uit. Pas na oplevering kom je in aanraking met de eerste problemen.

Je hoort bijvoorbeeld van een zakelijke relatie dat de website er vreemd uitziet op zijn tablet. Dat komt omdat de student geen gebruik heeft gemaakt van responsive webdesign.

Ook kun je vreemde foutmeldingen krijgen in het contactformulier of andere essentiële onderdelen. Probeer je de student hierover te bereiken? Helaas, hij is momenteel afwezig wegens een feestje.

Hulp bij website maken nodig?

Als je hulp nodig hebt bij het laten maken van je website, kun je dan ook beter geen student inschakelen. Niet alleen zijn de resultaten onvergelijkbaar met die van een professionele web bouwer, maar ook kun je niet rekenen op snelle ondersteuning en support. Liever betaal je iets meer voor een site waar je van op aan kunt.

website door studenten

Website laten bouwen in WordPress

Als je een website hebt laten maken, ben je nog niet klaar. Het echte werk begint nu pas, want de site moet regelmatig worden gevuld met nieuwe content. Alleen dan hebben bezoekers een reden om je blog te bezoeken. En alleen dan ziet Google aanleiding om je website hoog te ranken.

Je nieuwe thuishaven moet er dus niet alleen aan de voorkant mooi uitzien, maar ook aan de achterkant goed bereikbaar zijn. Voor jou zelf, zodat je gemakkelijk nieuwe content kunt toevoegen of wijzigingen kunt doorvoeren.

Hiervoor heb je een Content Management System nodig. Dit staat ook wel bekend als een contentmanagementsysteem of CMS en helpt je om zonder technische kennis je eigen website te beheren. Het bekendste CMS ter wereld is WordPress.

Professionele website ontwerpen in WordPress CMS

WordPress wordt door meer dan 50% van alle websites gebruikt en geniet met name bekendheid vanwege zijn open source karakter. Dit betekent dat het gratis software is die continu door een grote groep ontwikkelaars wordt doorontwikkeld.

Dit maakt WordPress technisch superieur ten opzichte van veel andere contentmanagementsystemen. En dat is te merken. Een WordPress site is namelijk snel, veilig en makkelijk te gebruiken.

Een website laten bouwen in WordPress is dan ook een uitstekende keuze. Wil je de site in de toekomst uitbreiden met extra functionaliteiten? Ook dan zit je met WordPress gebeiteld. Kies uit talloze thema’s en plugins om je website eenvoudig naar je eigen smaak aan te passen. We adviseren je wel de gewenste veranderingen even met je website bouwer te overleggen.

Website laten maken door professionele website bouwer

Of je nu voor WordPress kiest of een ander CMS: een website laten maken doe je het best door een professionele website bouwer. Een site maken en ontwerpen is een klus voor specialisten die naast een flinke portie kennis, ook de nodige expertise vereist.

Voor je onderneming wil je alleen het beste. Nu websites een steeds centralere rol spelen in de communicatiestrategie van bedrijven, is het tijd om je niet af te laten schrikken door de kosten en te investeren in een bedrijfswebsite die het verschil voor je maakt. Zowel nu als in de toekomst.

Ga in zee met een betrouwbaar webdesign bureau en kies niet zomaar voor de goedkoopste aanbieder. Na het lezen van deze gids hopen we dat je weet door wie jij je website wilt laten maken.

Reageren is niet mogelijk